Ralli Kiinassa päättyi hylkäykseen johtopaikalta

Jari Ketomaa hallitsi vauhdillisesti Kiinan mestaruussarjan Zhangye Rallia, kun hän ajoi lauantain kaikille erikoiskokeille pohja-ajan. Ketomaan johtoasema neljän EK:n jälkeen oli jo 1.28 minuuttia ennen englantilaista Subaru-kuski Mark Higginsiä.

Illan tunteina suomalaisleiriin tuli huonoja uutisia, kun Ketomaa ja kartanlukija Tapio Suominen suljettiin tuomariston päätöksellä kilpailusta. Syynä ulkopuolinen apu rallin siirtymäosuudella.

– Johan oli epäselvä tilanne. Meiltä loppui polttoaine ennen ensimmäistä huoltoa. Tankkauspaikalle oli matkaa ehkä sellaiset 15 metriä Aloimme kartturin kanssa työntää autoa ja siinä tilanteessa joku tiimin mekaanikoista tuli erheellisesti työntämään. Kilpailevan Subaru-tiimin väki näki tilanteen ja teki protestin. Meitä ei edes kuultu asian tiimoilta, vaan ilmoitettiin hylkäämisestä, Ketomaa harmitteli.

Ennenkin Kiinassa monenlaisella kalustolla kilpaillut Ketomaa sai loppukaudeksi pestin Soueast Motor -autotehtaan uuden ralliauton ohjaamoon.

Vauhdin puolesta kaikki näyttikin hyvältä, kun Mitsubishin ja Subarun R4-mallin autot eivät pysyneet alkuunkaan Ketomaan ajaman Soueast-kilpurin tahdissa.

– Kilpuri on tehokas ja makea ajaa. Kiinan sarjassa on mahdollista rakentaa auto varsin vapailla säännöillä. Auton jaksottainen vaihdelaatikko tuotti ongelmia, joten kytkin sen pois päältä ja ajoin manuaalilaatikolla.

– Syksyllä on vielä muutama kilpailu ohjelmassa samalla kalustolla. Yritetään silloin paremmalla tuurilla ajaa voittoja, Ketomaa päätti.

Ketomaan seuraava kilpailu on Suomen MM-ralli Jyväskylässä, jossa hän ajaa Ford Fiesta R5-autolla.