Ruotsista kotiuduttu

Ruotsista on tultu takaisin kotiin. Matkustin jos sunnuntaina. Ei ollut enään siellä paljon mitään tehtävissä…

Testi meni todella hyvin ja olin maanantaina hyvillä mielin odottelemassa nuotitusta ja kisan alkua. Auto tuntui hyvälle ja loogiselle ajaa ja sain ihan hyvän luoton siihen. Renkaatkin toimivat siellä lumisella tiellä hyvin. Nuotitus meni hyvin ja olin erittäin tyytyväinen nuotteihin. Minulla ei paljon muistikuvia pätkistä ollut, mutta tosi hyvin nuotin mukaan voi mennä silloin kun se on kohdallaan. Eli ei siinä mitään ongelmaa olisi ollut vaikka minulla ei sinänsä montaa kertaa ruotsinrallin kokemusta itsellä olekaan.

Aika-ajon harjoitukset torstaina menivät hyvin. Ajat niissä olivat juuri siellä alueella missä niiden odotinkinkin olevan. Eli heti tehdasautojen jälkeen taistelemassa yksityiskuljettajien kanssa samalla viivalla. Siinä vaiheessa meidän sen ajokerran renkaat olivat aivan uudet ja ne toimi ne pari vetoa ihan ok. Aika-ajon aika oli kyllä jo pieni pettymys, koska ajoin sen kyllä ihan tosissaan ja pari tilannettakin oli jo siellä, eli ei siinä varaa ollut kiristää enää. Aina sinne jollekin kohtaa joku kymmenys jää, mutta niin käy kaikille kun tosissaan ajaa. No mitään ei tietenkään oltu menetetty siinä vaiheessa.

Lähtöjärjestyksen arvonnassa oli minulle yllätys että kaikki valitsivat niin takaa lähtöpaikat. Toisaalta ymmärrän, koska tässä rallissa oli niin monta osallistujaa siihen arvontaan ja ekat paikat menevät kuitenkin aika hitaille kuskeille. Eli ne ei tietä putsaa juuri ollenkaan. Lisäksi riski pienenee että joku tötöilee siinä edessä kun on nopeampia kuskeja enemmän siinä edellä. Meille tuli ihan hyvä ajopaikka, paljon oli vielä lunta tiellä, mutta ei siihen minusta kyllä mitään menetetty. Yleisö ek siihen päälle löi kyllä hengityksen salpaamaan, se jo näytti suunnan että nyt ollaan joltain osin kyllä paljon kärkeä perässä. Meni kyllä kaikki ihan mennen tullen ohi. Ei vaan kertakaikkiaan päässyt yhtään mihinkään. Auto vaan luisti ja suti koko ajan. Olisi jälkeenpäin ajateltuna kannattanut ottaa uudet renkaat sinne jäälle. Ei se mitään kuitenkaan olisi muuttanut, arvattavissa oli jo siinä vaiheessa että jotain brobleemaa on.

Perjantai oli kuitenkin tietenkin eri asia. Tiellä oli enemmän lunta ja kunnon metsäpätkiä joilla oli todella nautittava ajaa. Eka pätkä oli hyvä, oltiin ihan ns haarukassa kärjen ja vauhdin kanssa. Ei missään nimessä voinut mitenkään henkseleitä paukutella,mutta sekunti kilsalla oli siinä tilanteessa ihan hyväksyttävä ero jos vertaa edellisiin pätkiin joita oli siinä vaiheessa ajettu. Taas tuli sitten sellainen jäädytetty yleisöpyöritys joka oli seitsemän kilometrin mittainen ja takkiin tuli aivan järkyttävästi. Siellä kun ei voi hanskalla paikata yhtään kun vaan pyöritellään 1, 2 ja 3 vaihteilla. Jos ei ole pitoa niin ei ole.

Toinen lenkki olikin sitten ihan toista. Silloin ei enää ehditty kyllä yhtään mihinkään. Olosuhteet ovat kyllä hyvin poikkeukselliset koska nastarenkaan pitää toimia jäisessä sorassa. Nasta kuumenee ja tiestä tuleva karkeus on todella kova. Toinen MM-sarjan rengasvalmistaja omaa kymmenien vuosien kokemuksen näistä olosuhteista, eli vastus sillä puolella on todella kova. Dmack on tehnyt tätä työtä vasta reilun vuoden, jolloin heillä oli ensimmäinen WRC nastarengas Ruotsin rallissa. Nyt tehdään töitä seuraavan kolmen viikon aikana ja ajetaan satoja kilometrejä testejä. Homma korjaantuu ihan varmasti, ja ensi vuodeksi rengkaasta tulee toimivat.

Ensi viikonloppuna ajetaan rengastestiä, pidän teidät ajantasalla miten meillä menee.

Talviterveisin

Jari