Myös Ketomaa ja Latvala MM-pisteille

Samalla, kun Citroenin tehdaskuljettaja Mikko Hirvonen tyytyi varmistelemaan riskittömällä ajollaan rallin MM-sarjan osakilpailuvoittonsa Portugalissa, kaksi muuta suomalaiskuljettajaa Jari Ketomaa ja Jari-Matti Latvala taistelivat vimmatusti MM-pisteistä. Lopputuloksissa kymmenen parhaan lisäksi MM-pisteitä oli tarjolla rallin päättävällä niin kutsutulla power stage -erikoiskokeella.

Ketomaa kiilasi kalkkiviivoilla MM-pistesijalle kymmenenneksi. Latvala puolestaan ajoi viimeisellä EK:lla toiseksi saaden kaksi lisäpistettä.

Hirvonen nousi voitollaan myös MM-sarjan johtoon ohi keskeyttämään joutuneen tallikaverinsa Ranskan Sebastien Loebin. Hirvosen osakilpailuvoitto oli siitä erikoinen, että hän ei ollut nopein yhdelläkään kisan 19 erikoiskokeella. Tasaisen varma työskentely takasi kuitenkin Citroen-kuskille ylivoimaisen voiton vaiherikkaassa rallissa, josta peruttiin perjantaina vaikeiden sääolojen takia kolme erikoiskoetta. Toiseksi tullut norjalainen Ford-kuljettaja Mads Östberg hävisi Hirvoselle lähes kaksi minuuttia ja kolmanneksi yltänyt niin ikään Fordilla ajava venäläinen Jevgeni Novikov jo yli kolme minuuttia.

MAINIO LOPPUKIRI

Englantilaisen yksityistallin Fordilla kisaava Ketomaa oli vielä ennen kahta viimeistä erikoiskoetta kahdentenatoista lähes puolentoista minuutin päässä kärkikymmeniköstä. Tehdastallin Fordilla ajava Latvala oli jo aiemmin menettänyt mahdollisuutensa nousta kymmenen parhaan joukkoon lopputuloksissa, mutta hän himoitsi päätösetapilla jaossa olleita lisäpisteitä.

Ketomaa ajoi toiseksi viimeisellä pätkällä neljänneksi nopeimman ajan ja nousi pykälän tulosluettelossa yhdenneksitoista. Eroa edellä olevaan Hollannin Peter van Merksteijniin ja yhteen MM-pisteeseen oli vain reilu 17 sekuntia. Kaikki jäi näin yhden kortin varaan, kun kisasta oli ajamatta enää lyhyt viiden kilometrin erikoisetappi. Kilpailijat olivat kaasutelleet saman pätkän sunnuntaina jo aiemmin, jolloin Ketomaa oli Merksteijniä 8,8 sekuntia nopeampi.

Ketomaa ajoi oman osuutensa ennen hollantilaista Citroen-kuskia kellottaen 4,1 sekuntia hitaamman ajan kuin aiemmin päivällä. Ketomaan onneksi hollantilaiskuljettaja viipyi matkalla yli puoli minuuttia suomalaista kauemmin ja putosi lopputuloksissa Ketomaan taakse yhdenneksitoista. Eroa suomalaisen hyväksi jäi lopulta 18,2 sekuntia. Ketomaa jäi viimeisellä EK:lla harmittavasti 6,7 sekunnin päähän kolmanneksi ajaneesta Viron Ford-kuljettajasta Ott Tänakista ja jäi ilman lisäpisteitä.

”LOISTAVA PÄÄTÖS KISALLE”

Sunnuntain kuudesta erikoiskokeesta kolme voittanut Latvala hävisi päätöspätkän voittaneelle Espanjan Dani Sordolle niukasti vain 0,3 sekuntia saalistaen kaksi lisäpistettä Minillä kilpailevan Sordon saadessa kolme. Tänak poimi kolmantena viimeisen jaossa olleen lisäpisteen. Kaikki lisäpisteille ajaneet jäivät lopputuloksissa Ketomaan taakse.

-Loistava päätös kisalle, kun minimitavoite eli MM-pisteen saavuttaminen täyttyi useiden teknisten vaikeuksien jälkeen. En edes tiennyt tilannettani ennen viimeistä EK:ta. Ehkä se oli vain hyvä, niin ajo oli rennompaa, iloitsi kahdella viimeisellä pätkällä neljänneksi kasutellut Ketomaa.

-Onneksi pääsimme rallin lopussa jo näyttämään, mihin oikeasti pystymme, kun saimme kaikki säädöt kohdalleen. Tämä oli sekä minulle että koko tiimillemme erittäin opettavainen reissu. Nyt on paljon helpompi lähteä jatkamaan kohti seuraavia koitoksia. Pakettia kasataan jatkuvasti. Esimerkiksi tällä viikolla sain kaksi uutta sponsoria tukijoukkoihini, kun Mad-Croc ja Defa allekirjoittivat sopimukset. Kumpikin oli jo näkyvissä autossani täällä Portugalissa, paljasti Ketomaa.


Portugalin MM-rallin lopputulokset:

1) Mikko Hirvonen, Suomi, Citroen 4.19.24,3
2) Mads Östberg, Norja, Ford +1.51,8
3) Jevgeni Novikov, Venäjä, Ford +3.25,0
4) Petter Solberg, Norja, Ford +3.47,4
5) Nasser Al-Atiyah, Qatar, Citroen +7.57,6
6) Martin Prokop, Tsekki, Ford, +8.01,0
7) Dennis Kuipers, Hollanti, Ford, +8.39,1
8) Sebastien Ogier, Ranska, Skoda +9.00,8
9) Thierry Neuville, Belgia, Citroen +10.29,7
10) Jari Ketomaa, Suomi, Ford +11.44,6
11) Peter van Merksteijn, Hollanti, Citroen +12.02,8
12) Dani Sordo, Espanja, Mini +14.15,5
13) Daniel Oliveira, Brasilia, Ford 16.54,1
14) Jari-Matti Latvala, Suomi, Ford +18.54,4


Portugalin MM-rallin viimeisen power stage -erikoiskokeen tulokset:

1) Sordo 3.10,4
2) Latvala +0,3
3) Ott Tänak, Viro, Ford +2,1
4) Ketomaa +8,8

16) Hirvonen, +29,1

Rallin MM-sarjan pistetilanne 4/13 osakilpailun jälkeen:

1) Hirvonen 75  pistettä
2) Sebastien Loeb, Ranska, Citroen 66
3) Solberg 59
4) Östberg 46
5) Novikov 36
6) Latvala 28

20) Ketomaa 1

– Ketomaa.com-